L’OBJECTIU TOP

Posted On By unaltrepuntdevistapc

50mm F/1.4

1f51d

Per començar el 50 mm es la millor opció. És barata, lluminosa, amb una qualitat òptica excel·lent i més que amb ella aprenem una lliço de fotografia.

Per què un 50 mm?

És una lent molt popular, degut a que és el lent que més s’acosta al camp de visió de l’ull humà. Es una lent que esta molt bé relació calitat-preu. A continuació veurem les raons de la seva popularitat.

Aspectes interesants de l'objectiu

1. És barat

L‘objectiu de 50mm és més simple que una focal zoom així que el seu preu serà més baix degut a que el seu cost de fabricació és inferior.

Per descomptat, em refereixo al model més barat que sol ser el 50 mm 1.8. Si vols fer un pas més, pots ascendir en aquesta escala en la qual la qualitat de materials amb què està construït l’objectiu, una major obertura i un enfocament automàtic més veloç, van a anar agafats de la mà a l’increment del preu.

2. Petit, lleuger i discret

U

n altre punt a favor de 50 mm és que és bastant petit i compacte, el que el converteixen en un objectiu lleuger que no ens importarà portar sempre carregat en la nostra motxilla. Tot i que ja portis un objectiu zoom que cobreixi aquesta mateixa distància, t’ho portaràs perquè els resultats seran molt diferents.

A més, si el que vols és emportar-te un bon objectiu però que la càmera tingui una aparença més discreta perquè la situació que vas a retratar així ho requereix, com per exemple en fotografia de carrer, el 50 mm és l’objectiu ideal.

3. És molt lluminós

Aquest és un dels arguments més potents per el que voldràs adquirir l’objectiu.

Si has comprovat l’obertura màxima de la teva objectiu de kit o el tot terreny que tinguis, la majoria no obren més d’un f / 5.6 quan arriben als 50 mm en el seu rang focal, mentre que si treballem amb aquesta foca fixa, com a mínim, ja podrem gaudir d’un f / 1.8.

Quines implicacions té això? Bé, doncs la primordial és que ara l’escassetat de llum no et donarà tanta por, i podràs obtenir preses ben exposades sense haver de recórrer a pujar massa la ISO (i el conseqüent soroll que provoca) o baixar les velocitats d’obturació oblidant-te de congelar als teus subjectes. Per fotografia en interiors per exemple això resulta tremendament útil.

4. Gran qualitat Òptica

E

El 50 mm des d’un punt de vista de disseny òptic és molt més simple que qualsevol focal zoom, i això no va en detriment de la qualitat sinó tot el contrari, el rendiment òptic d’un 50 mm està molt a sobre de la majoria de les focals variables.

Un 50 mm té menys elements en la lent i permet aconseguir una major nitidesa gràcies a les obertures de diafragma amb les que permet treballar.

5. Bookeh

E

t sona el concepte de bokeh , veritat? Aquest que ens parla de la qualitat del desenfocament d’una lent. Doncs bé, amb els objectius de focal fixa com aquest 50 mm, l’bokeh que aconseguim és molt més atractiu que els objectius amb focal variable.

Busca un fons amb llums brillants, obre el diafragma de la teva càmera i desenfoca aquest fons. Veuràs que bé queda!

6. Fotografia Macro

E

ncara que no sigui el seu principal comesa, el 50 mm també ho pots aprofitar per fotografia macro . Com? Invertint l’objectiu en la teva càmera, i adaptant-lo al cos amb un anell inversor.

Si vols fer la prova i no disposes encara d’un anell inversor, pots posar l’objectiu del revés davant de la teva càmera i comprovar tu mateix els resultats.

Tria el 50 mm que la teva càmera necessita

És clar, fins ara t’estic parlant en termes generals de la lent 50 mm, però segur que t’estàs preguntant quina és la que necessites per la teva càmera. Per aquesta raó, a continuació t’indico els 50 mm que et caldrà depenent de la marca i model de càmera que facis servir. I en algunes opcions també veuràs que pots triar entre objectius menys i més lluminosos.

CANON

Cànon EF 50 mm f / 1.8 STM

PREU – 122€ aprox.

Cànon EF 50 mm f / 1.4 USM

PREU – 265€ aprox.

Cànon EF 50 mm f / 1.2 L USM

PREU – 1570€ aprox.

NIKON

Nikon AF-S 50 mm f / 1.8 G

PREU – 240€ aprox.

Nikon AF-S 50 mm f / 1.4 G

PREU – 408€ aprox.

Nikon 50 mm f / 1.2

PREU – 806€ aprox.

SIGMA

Sigma 50 mm f / 1.4 DG HSM Art per Cànon

Sigma 50 mm f / 1.4 DG HSM Art per Nikon

Consells per al bon ús del 50mm

Ara que ja sabem les raons per les que aquest tipus de lent és tan coneguda i bona en fotografia, vegem alguns consells per fer un bon ús d’ella i treure-li profit.

  • Si utilitzes obertures de diafragma molt grans (f / 1.4 of / 1.8), vés amb compte amb el focus, ja que la profunditat de camp és tan escassa que tan sols un petit moviment de la càmera o del subjecte a fotografiar, podrien fer que el enfocament no sigui l’adequat. Per retrats és aconsellable que utilitzis obertures com f / 4 per assegurar-te que tot el rostre de la persona surti enfocat (si això és el que pretens, és clar).
  • T’he parlat del preciós bokeh que podem obtenir amb aquest objectiu, però no limitis les formes que pot tenir aquest bokeh. Amb cartolina i una mica de zel podem fer que aquestes formes siguin el que nosaltres vulguem. Si vols fer-ho tu mateix, no et perdis aquest article en el qual t’expliquem com aconseguir-pas a pas.
  • El que en amb aquest objectiu el zoom són els teus peus no és del tot precís. Sí, si vols apropar-te a un motiu fotogràfic sol pots fer-ho si et desplaces el teu físicament, però tingues en compte que d’aquesta manera estarem variant de la perspectiva de la presa.
  • Té cura la lent. Aquests objectius, i em refereixo principalment als de la gamma més econòmica, no compten amb materials de la millor qualitat en la seva construcció, per això és important que el mantinguis sempre nets i ben guardats. Un bon cura permetrà que la lent et duri molt més temps.

Fotos fetes amb l'objectiu 55mm